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Saturday, July 9, 2011

¡El primer día de trabajo!


Domingo, el 3 de julio,
Me levanto temprano a las siete y media (todavía está oscuro) y me voy a desayunar a las ocho. Todavía tengo un poco de mal de altura. Después del desayuno hay unos minutos para estirarme en el gymnasio antes de vestirme para esquiar. Yo estoy en un grupo de profes con Ronald, un chileno y Amber, una estadounidense de Lake Tahoe. Esperamos a ver si hay alumnos intermedios o avanzados. Después de un rato parece que no habrán ningunos y Ronald nos manda a Amber y yo a ayudar con los principiantes. Casi todos son de Brazil y hay dos de Sudáfrica. La mayoría de los brazileños prefieron hablar inglés, pero yo tengo una alumna que no habla ni inglés ni español, solamente portugués. Empezamos al principio, andando en un esquí en un círculo, haciendo pasos al lado, deslizando todo recto, formando cuños, y aprendiendo como se diriga un cuño a la derecha o la izquierda. Al fin de la mañana todos están listos para subir la Alfombra Mágica, pero por la tarde el grupo de la mañana no vuelve y tengo otros principiantes. Había tiempo después del almuerzo para dormir y tomar Tylenol. Por fin el dolor de cabeza se fue. Los alumnos de la tarde son muy amables y coordinados. Al fin de la clase, ellos suben la Alfombra Mágica y todos están listos para formar un grupo el próximo día. Me parece que la rutina de la noche será merendiar, usar el internet (Skype, emilio, etc.), ir al gymnasio a las 7:30, ducharme y cambiar la ropa, cenar a las 9:00 y acostarme a las 10:00-10:30. Hay actividades en el hotel como una película a las 10:00 y música en vivo en el bar a las 10:30, pero esta primera semana creo que tengo que dormir para que no me caiga enfermo.

Sábado: el primer día en la nieve


2 de julio,
Me levanto con un dolor de cabeza, debido a la altitud. Me visto en la ropa de esquí y la uniforme de Portillo, voy a la cafetería para desayunar. Hay fruta, pero algunas frutas son solamente para los huéspedes. yo no puedo tener una banana. Me ofrecen un kiwi y una manzana. Hay pan dulce, un cereal caliente (avena), y puedo escoger cualquier forma de huevos. Para mi, escojo los huevos revueltos. Bebemos té y mucha agua. A las 9:30 reunimos afuera para una orientación de la montaña con un profe cheleno, German. Nos dice que él no es jefe de nada. Hay dos lados de Portillo. Mucho del terreno es “fuera de pista” y ahora no hay mucha nieve. Pues todo el terreno fuera de pista está cerrado sino El Condor, y este es muy peligroso con muchas piedras escondidas debajo de la nieve. La parte mas facil para los alumnos principiantes está en la sombra por la mañana. Más o menos a las once, sale un sol muy brillante en todos lugares y se queda a las canchas faciles hasta más o menos las cuatro. Hoy en día corren tres telesillas, tres andarivels de poma, y un “slingshot”, que ofrece servicio al Condor. Donde hay sol por la mañana, las bajadas son intermedios, pero cuando haya más nieve, habrán otras telesillas dando servicio a bajadas más largas y a terreno fuera de pista. Para esquiar el terreno fuera de pista hay que subir a pie o en helicoptero. Roca Jack tiene su proprio "slingshot" andarivel. Desde encima de Roca Jack se puede ver Aconcagua, la montaña más alta de las américas.
A las cinco de la tarde tenemos una merienda de té, pan y queso o algo dulce. Cenamos entre las ocho y las diez de la noche. Entre las dos horas de comer puedo usar el internet, la piscina o el gimnasio. Las horas del gimnasio para los profes son limitadas. Podemos ir temprano por la mañana or tarde por la noche. Estos son profesionales muy dedicados a sus formas y hacen ejercicios muy dificiles. Hay profes de todas partes del mundo: Austria, Suiza, Inglaterra, Italia, EE.UU,Inglaterra, Chile,Slovinia, Francia,y Argentina. Muchos son miembros de varios equipos nacionales.
Después de cenar hay películas en el cine, música en vivo en el bar, juegos como fúsbol o ping pong o…mejor para mi: la cama. ¡Hay que dormir mucho estos primeros días y beber mucha agua para ganar sobre la mal de altitura! 

First day in Portillo: El primero de julio de 2011


July 1,
At the Santiago airport, the first thing that happens is you get funneled into a line to pay the “reciprocity fee.” It’s $140 for Us citizens and only has to be paid once per life of the passport. It’s a long line. Then into another line to go through immigration and get the passport stamped. This one moves right along. Then off to get the bags and go through the customs, or bag scan. No problem…and out into broad daylight, through a gauntlet of signs; people looking for people. By now I am with a group of ski professionals, all carrying ski bags, so we are easily identifiable by the Portillo people who should be looking for us. Sure enough, a guy pops up saying, “You are going to Portillo?” He is actually a subcontacting runner, who does this for tips, and takes us to the real Portillo Tours contact. He’s the guy with the list and a bus. We all stand around getting acquainted while we wait for the list to be complete. Ski pros are coming off of several different morning flights and some are meeting us from within the city. The bus takes us to the mall where we get our photos taken for about $20 and then we go to “la oficina del abogado” the lawyer’s office to get our working papers completed. It’s a fancy office and we are a bit of an unruly looking group. Other ski pros meet us there and it appears the bus is not big enough, even though we downsized the bus along the route. AS the storage space on the bus is full we throw ski gear and bags down the isle and in the seats and climb over it all.
Our first real immersion experience is in the grocery store, where we stop for shampoo and whatever else we feel like spending money on. We must be in and out in half an hour or the road to Portillo may close. I have to give up my bananas, because I did not weigh them first. I get out with shampoos, pastries, and bottles of water, which become invaluable in the room at Portillo for staying hydrated.
The two hour trip takes three and a half hours because the traffic on the road to Portillo Pass is horrible, a veritable bottleneck of commercial trucks that are held up from crossing to Argentina because of a previous snow storm (not in evidence) and the America’s Cup soccer game between Chile and Argentina in Mendoza, a few hours on the other side of the pass. We arrive about 5:30 pm and it is almost dark.
We get our room assignments: I am with Carlos Barragan (de España) and James from England. James is a young guy who has taught skiing in the US (PSIA Level III), Japan, New Zealand, and comes here from Bariloches, Argentina where the season is not looking good with no snow and three feet of volcanic ash on the slopes. Carlos is about my age, comes from the Basque country and teaches in the Pyrenees. He taught here for several seasons about six years ago. Carlos speaks no English and James speaks a little Spanish. It’s time to eat and get our uniforms, for first thing in the morning we have on-snow orientation and training!

Thursday, July 7, 2011

Getting there...

June 30, 2011
My family dropped me off at the Portland Jetport around noontime. I end up checking even my carry-on bag because the ski and boot bags are considered one, so I get another free bag to check. This leaves me with only my laptop bag to carry and more leg room on the flights. The goodbyes are awkward. There is some possible resentment that I am taking advantage of this opportunity. The trip is the culmination of some recent life changes and the coming together of several of my passions. Toward the end of twenty years of practicing chiropractic in Bridgton, ME, I had decided to ramp up my Spanish language skills, originally earned in 1972-3 in Barcelona, and apply them toward a teaching position I hoped to obtain in our home town. It was just another way to contribute to the edification of the community, working with youth and sharing my enthusiasm for language, culture, art, history, anthropology, archeology, food...in a nutshell: Travel. Having put in my first year as a half-time teacher, the question of what to do with my first summer off was answered when all the pieces fell into place with an invitation to teach skiing at Portillo. Thanks to Barbara Schneider and others who wrote me positive recommendations, the deal was spend a month in Portillo, teaching at least a couple of group lessons a day, six days a week. Room and board is included and a paycheck a the end of about $800. More can be earned with private lessons. Just get my butt down there... and I just happened to have enough miles on a credit card to take care of that for nothing!

On my first plane out of Portland, I sit next to a young man from near Bath, Me. We discover we are both going to be on the Santiago flight out of Atlanta. But no, he is going to teach surfing in Valparaiso. Winter, he says, is when the surf is the best. He has surfed all around the world. We have a six hour layover in Atlanta, and I meet some other skiers as I wait. They can be spotted by boot bags, stickers and hats. Two of them are going to Portillo. Two others are race coaches from Utah going to La Parva. All are very highly credentialled. As I get off the plane I meet Tim Thompson, an examiner from Killington. The flight had been 9.5 hours and the air is brisk. It's 7:35 am, but it is still dark. Yes it is winter and the days are short all of a sudden!